Summering SM, JVM U23 VM & WC

Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Foto/rights: LINN MOLANDER KRISTIANSEN/sweski.com

Det har varit några händelserika veckor för våra åkare, det har tävlats på många olika platser i världen. SM i Söderhamn, JVM/U23 VM i Park City USA och Världscupen i Pyeongchang. Vi hade många grymma prestationer med bland annat 3 medaljer på U23 VM och 3 medaljer på SM.

På SM hade klubben många åkare på plats. Simon Andersson, Anton Enberg, Kalle Dyvik, Jonas Eriksson,  Anton Hedlund, Adam Larsson, Gilberto Panisi och Oskar Svensson.

SM inleddes i onsdags med klassiska distanslopp över 10/15 km. Det började bra för klubben med en medalj till Simon Andersson. Simon slutade 3a efter ett starkt lopp och var bäst av våra åkare för dagen. Vi fick även in Jesper Nyström topp 30.

Under Torsdagen kördes det sprint i Söderhamn i den fria stilen. Oskar Svensson blev bäst av våra åkare och visade klass hela dagen från prolog till final där han slutade på en 3e plats. Kalle Dyvik gjorde även han en bra tävling, efter en bra prolog och kvartsfinal fick han ge sig i semifinalen men slutade på en fin 9onde plats.

Helgen inleddes på bästa sätt med ett guld till klubben på herrarnas stafett över 3*10 km i klassisk stil. I laget ingick Jesper Nyström, Simon Andersson och Oskar Svensson. Herrarna klättrade genom hela stafetten och vi växlade som 12a efter första sträckan efter andra sträckan låg klubben på en 5e placering och under den sista sträckan tog Oskar upp FBSK på förstaplatsen. Vi hade hela 3 lag med i stafetten, lag 2 med Kalle Dyvik, Jonas Eriksson och Adam Larsson slutade på en 14e placering. I vårt 3e lag åkte Gilberto Panisi, Anton Hedlund och Anton Enberg dom blev tillslut 23a.

SM veckan avslutades med en skiathlon över 30 km. Här gick det bäst för Simon Andersson av våra åkare, han hängde med tätklungan ända in till sista backen men fick ge sig i kampen om medaljerna och gled in som 6a. Vi fick även in Kalle Dyvik topp 30 efter ett bra distanslopp, han slutade 29a. Men strax utanför topp 30 radade några av våra åkare upp sig Jonas Eriksson, Gilberto Panisi, Jesper Nyström och Adam Larsson slutade på placering 33 34 35 respektive 39.

Vi hade inga damer till start under SM-veckan pga av sjukdomsproblem och att tävlingarna krockade med JVM och U23VM och Ski classics.

Under tiden klubben hade fina placeringar i Söderhamn skötte sig Anna Dyvik, Maja Dahlqvist, Moa Olsson och Hugo Jacobsson fint på andra sidan av Atlanten. Maja och Anna tävlade i U23 VM medans Moa och Hugo på JVM. Redan under den första dagen av tävlingar fick klubben 2 st medaljer när det stod sprint klassiskt på programmet. Anna Dyvik visade grymt fin form och knep guldet efter en riktigt bra dag. Anna vann i prologen och efter lätt avancemang från både kvart och semifinal satte hon full fart och soloåkte till sig ett guld i finalen. Bakom Anna åkte Maja Dahlqvist till sig en bronspeng efter en riktigt stark spurt. Hugo Jacobsson gjord även han en bra tävling med en stabil prolog och kvartsfinal. Han åkte sedan ut i semifinalen med slutade på en fin 11e placering som bäste svensk.

Under distansloppen i den fria stilen åkte Anna Maja och Moa från klubben. Moa åkte distansen 5 km. Hon gjorde ett okej lopp och slutade på en 17e placering. Anna och Maja tävlade över 10 km. Anna följde upp med ännu ett guld efter ett smart upplagt lopp på höjden. Hon låg länge 2a men under den sista delen av loppet kunde hon passera norskan som ledde under stora delar av loppet. I mål blev distansen ändå betryggande 16 sekunder till Annas fördel. Maja hade en lite tyngre dag än sprinten men gjorde ändå en bra insats och slutade .

Det tredje loppet för veckan uppe på dom gamla OS banorna var en skiathlon. Moa gjorde en riktigt bra insats och åkte i mål som 10e tjej efter att ha hängt med bra hela loppet igenom. Maja gjorde ett riktigt bra distanslopp och hängde med i klungan länge och kunde tillslut åka in som 5a. Anna tvingades tyvärr avstå loppet pga slitna luftrör.

Under den sista dagen tävlade bara juniorerna och då i stafett med 4 sträckor, 2 klassiska och 2 skate. Både Moa och Hugo fick förtroende att köra den sista sträckan för Sveriges båda lag. Dem skötte sig bra och Hugo åkte in som 8a samma placering som han åkte ut som. Moa gjorde även hon en bra insats, hon gick ut som 5a och höll sin placering under den sista sträckan.

Samtidigt som det tävlades i Söderhamn och Park City hade vi Gustav Eriksson på plats när världscupen fortsatte i Sydkorea på nästa års OS banor. Han tävlade under dagarna tre i sprint klassiskt, skiathlon och sprintstafett skate.

Under den klassiska sprinten blev Gustav 23 a i prologen. I sitt heat låg Gustav med bra i början men en vurpa förstörde dagen och inget avancemang från kvartsfinalen totalt blev Gustav 23a.

Under skiathlonen gjorde Gustav en mycket bra insats och hängde med täten hela vägen under den klassiska delen. Efter ett varv på skaten sprack det upp och Gustav hamnade med klungan från 5-10 där han efter bra avancemang under slutet kunde spurta in som 5a 45 sekunder efter segrande Petr Sedov från Ryssland.

Under söndagen bildade Gustav lag tillsammans med Robin Norum. Efter en hård fight på upploppet avancerade laget vidare från semifinal till final. I finalen hängde Gustav och Robin med bra i varsin sträcka men ut på Gustavs andra sträcka bröt Gustav staven och då tappade dom kontakt med täten dom slutade till sist på en 6e plats.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *