Norrlandsturné + WC avslutning

Foto: skidor.com SM Silver

Klubbens åkare varit på en norrlandsturnè med avslutning i svericupen för juniorer och seniorer och sista delen av SM. Vi har även haft åkare i Kanada där världscupen avslutades.

På hemmaplan i Sverige och Skellefteå inleddes turnén med cupavslutningen för våra seniorer. Det tävlades i sprint och längre distanslopp båda i klassiskt. Klubben hade med Maja Dahlqvist, Adam Larsson, Anton Hedlund, Gustav Eriksson, Jesper Nyström, Hugo Jacobsson och Kalle Dyvik.

Första dagen åkte våra herrar 30 km medan damerna körde 15 km. Maja gjorde ett stabilt distanslopp och åkte in som 13e tjej. Bland herrarna gjorde Anton säsongens bästa lopp och åkte in som 10e man efter en grymt stark avslutning. Vi fick även in Kalle på poängplats som 24e man.

Dag två bjöds det på sprint och vi hade 5 åkare vidare till kvartsfinalerna. Maja hade en okej dag i spåret men det tog tyvärr slut i semifinalen hon slutade på en 7e plats. Bland herrarna gick det bäst för Anton han tog sig hela vägen till final och en fin 4e plats. Noterbart är att Hugo tog klivet upp i seniorklassen och gjorde bra ifrån sig han slutade på en 23e placering. I den totala cupen blev Maja 3a och bäst av våra FBSK åkare i herrklassen blev Simon på en 7e plats.

Samtidigt som det tävlades i Skellefteå var Anna Dyvik i Kanada på världscupen. Oskar Svensson skulle även han varit med men en förkylning satte stopp för start. I Kanada var det en tour över tre dagar på programmet. Sprint skate, klassik masstart och en avslutande jaktstart i den fria stilen. Anna var pigg och tog sig vidare från kvalet som 19e tjej. Det såg länge bra ut även i kvartsfinalen och Anna åkte in som tvåa men efter en incident under heatet blev Anna diskad och placerad som 6a i hetatet och slutade på en total 29e placering.

Under den andra etappen hängde Anna med i tätgruppen länge i loppet. Hon fick ge sig lite mot slutet när farten skruvades upp ännu ett snäpp och åkte tillslut in som 24a. Under den sista dagen gjorde Anna ännu ett stabilt lopp och hon höll sin placering och slutade totalt på en 24e placering.

Sista helgen på turnén tävlades det i Umeå, juniorerna avslutade sin cup med prologer och efterföljande jaktstart medan seniorerna körde SM i teamsprint och 30/50 km loppen. Till truppen anslöt nu också Oskar Svensson Simon Andersson och Moa Olsson

Helgen började riktigt bra med seger till Hugo och en andra plats till Moa när juniorerna körde 3 km skate. Det följdes upp med ett silver i teamsprint till Anton Hedlund och Oskar Svensson efter riktigt fina lopp. Simon Andersson och Kalle Dyvik slutade på en 8e placering likaså gjorde Maja Dahlqvist och Moa Olssson i damklassen. Adam Larsson och Jesper Nyström åkte in på en 11e placering.

Helgen avslutades med ett riktigt kraftprov när våren anlänt till Umeå, riktigt blöta tunga spår gjorde sista dagen extra tuff. Seniorerna körde hela 30 respektive 50 km i dessa tuffa förhållanden. Maja gjorde ett fint lopp och åkte in som 9e tjej efter ett mycket starkt sista varv. Bland herrarna gick det det bäst för Anton som återigen imponerade och knep en fin 12e placering. Vi hade även fina lopp av Oskar som slutade 13e, Simon 24a och Kalle åkte in som 26a.

Juniorerna åkte en jaktstart över 10/15 km. Moa gjorde en imponerande insats och lyckades ta sig ikapp och förbi under loppet och kunde avsluta cupen med en finfin seger. Moa slutade 2a i den totala cupen. Hugo hade en lite tyngre dag i spåret och föll tillbaka till en 13e placering. Hugo slutade ändå 2a totalt i cupen.

Kolla in Falun Borlänges Facebooksida för Tv-inslag från den sista helgen i Umeå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *