Moa Larsson satsar vidare mot comeback i vinter

Moa är skidåkaren som efter tre säsonger med problem nu ser fram emot en fin skidsäsong.

– Ja, jag hoppas verkligen att kroppen får vara frisk och hel så att jag kan tävla en hel säsong, säger Moa.

De tre senaste säsongerna så har kroppen varit så nedkörd att hon inte har kunnat tävla. Det var först i slutet av den senaste säsongen som Moa kunde köra ett par tävlingar.

– Så målsättningen för mig den kommande säsongen är att kunna fortsätta i den positiva trend som förra säsongen avslutades.

– Det vore så roligt om jag kan få tävla en hel säsong igen, tycker Moa

Med tanke på hur de senaste åren har sett ut så har hon fått börja om lite från början med träningen. Därför är upplägget denna sommar att hon lägger mycket tid och kraft på grundträning.

Hur känns det då för Moa när man måste börja om?

– Just i år är det jätteroligt. Bara detta att få komma igång och träna på riktigt igen ger mycket motivation.

Träningen i sommar kommer båda att vara på egen hand och med kompisar. Något som Moa trivs med.

– När man tränar själv så kan jag försvinna in i min egna värld och fundera över framtiden.

Några problem att få tiden att gå mellan träningarna har inte Moa. När hon inte jobbar eller pluggar så träffar hon vänner eller familjen. Annars sjunker hon gärna ner i soffan och kollar på en film eller en serie.

Text: Jan Wiklund

Bild: larsson.moa @ instagram

Jesper Nyströms sommar & målsättningar inför vintern

När man tränar upp emot 800 timmar under en säsong så kan det vara skönt att ligga i soffan och titta på sport eller någon bra film. Det tycker Jesper Nyström som ibland känner att det kanske blir för många timmar i soffan.

– Samtidigt är det ju viktigt att man tar det lugnt mellan passen när man tränar så mycket, säger Jesper.

Målsättningen för nästa säsong är dock klar.

– Först så ska jag och mina kompisar försvara SM-guldet i stafett. Sen vill jag också åka i världscupen. Men då får jag nog hoppas på den nationella gruppen när VC är i Sverige.

Nu under sommaren så tränar Jesper mest långa pass på uppemot 4 timmar. Dessutom blir det fart när han är med på löpartävlingar och åker rullskidlopp. Mer högintensiv träning blir det framemot hösten.

– Då blir det mera tävlingslik. Det viktigt att man får upp tempot inför tävlingspremiären, konstaterar Jesper.

Är då försäsongsträningen rolig?

– Ja, när man ser att träningen flyter på och man utvecklas då är det roligt. Men, när hösten kommer med kyla, regn och rusk då är man gärna i Alperna och åker skidor.

Jesper Nyström tränar mycket tillsammans med Simon Andersson då de bor bara ett stenkast ifrån varandra. Sen tränar Jesper också mycket med Dala Sport Academy, för där finns hans tränare Mattias Nilsson.

Jesper som också är åkarnas representant i klubbens styrelse kämpar vidare och hoppas att målsättningen för kommande säsong ska bli verklighet.

Text: Jan Wiklund

 

Emilia Lindstedt satsar hårt mot den kommande säsongen

Långloppsåkaren Emilia Lindstedt målsättning är högre och längre än många andras.

– Jag ska kommande säsong försvara min pallplats i Tjejvasan, men även vara bland de tre första tjejerna i Vasaloppet. Även i Visma Ski Classics vill jag vara bland de tre första när säsongen är slut.

Ska man klara av den målsättningen så kräver det mycket träning och en riktigt bra försäsong.

Under sommaren lägger Emilia grunden för säsongen och hon gör det med både långa pass och fartpass. Under en vecka så blir det 2 intervallpass, 2 långpass, 2 styrkepass och 2 impulspass.

– I början av sommaren blir det mycket löpning för att sedan övergå till mer och mer rullskidåkning.

Hur mycket tränar du under en vecka?

– En normal träningsvecka så tränar jag 25 timmar medan en lugn vecka så blir det 15 timmars träning, säger Emilia.

Emilia tycker att det roligaste under försäsongsträningen är löpningen. Så väl ett lugnt långpass som att tävla passar väl in i hennes upplägg.

– Försäsongsträningen är rolig då man kan variera mycket i träningen.

Emilia berättar vidare att hon för det mesta tränar själv och att hon trivs med det. Men när det blir fartpass vill hon ha sällskap så att hon får lite extra sparring.

Det är ju bra då långlopp ny för tiden handlar mycket om man/man åkning och där många kommer in samtidigt på upploppet.

Text: Janne Wiklund

Simon Anderssons sommaruppladdning

26-åriga Simon har just nu en intensiv träningsperiod. Nu under sommaren tränar han 20-25 timmar i veckan. Under ett år så blir det cirka 900 timmar och det är ett måste med den målsättning som Simon har.

– Min målsättning med den kommande säsongen är att få komma med till OS i februari.

Den här sommaren blir det mycket rullskidor, löpning, cykel och styrketräning.

– Men att åka rullskidor i regn det är bland det tråkigaste som finns, säger Simon.

– Däremot så är löperintervaller bland det roligaste man kan göra under sommarträningen.

Simon tränar inte så gärna själv utan vid många av träningspassen så är klubbkompisen Jesper Nyström med.

– Det är bra att ha någon med sig på träningen. Det sporrar och man tar i mer än om man är själv.

Men vad gör Simon när han inte tränar?

– Då blir det TV-soffan och när jag är i den så ser jag mycket cykel på TV.

Simon Andersson & Jesper Nyström testar cykel som vilodagsaktivitet.

Bild: Instagram @Simon2andersson

Text: Janne Wiklund

Uppsummering av säsongen 16/17

 

Säsongen 16/17 har varit ett bra år för Falun Borlänge SK med många framgångar det visade inte minst landslagets uttagningar inför nästa säsong där hela 9 åkare är från FBSK.

Inför säsongen var det stora målen att ha en kille och en tjej på startlinjen i VM i finska Lahti. Vi hade även som mål att ta både stafett och individuella medaljer under SM och JSM. Vi klarade målen då Oskar Svensson och Anna Dyvik båda blev uttagna och åkte sprinten på VM. Oskar slutade på en 19e plats och Anna på en 27e.

SM

Klubben gjorde bra ifrån sig under SM i Söderhamn med totalt 4a medaljer. Herrarna tog guld på stafetten med Jesper Nyström, Simon Andersson och Oskar Svensson. Vi fick också med oss två stycken individuella bronsmedaljer. Oskar tog brons i sprinten medan Simon tog brons på 15 km loppet. På sprinten tilldelades Oskar även guld i U23 SM eftersom han var bästa åkare under 23 år. Våra damer tävlade i JVM/U23 VM som oturlig krockade med SM annars hade vi haft många fina medaljchanser även på damsidan.

JSM

JSM i Kalix blev ett bra mästerskap för Jonas Eriksson Hugo Jacobsson och Moa Olsson. Moa tog två stycken medaljer. Hon tog silver på masstartsloppet över 15 km och ännu ett silver på sprinten. Jonas tog guld på 10 km loppet. Hugo knep även han ett guld det i sprinten. Totalt 4a medaljer, 2 guld och 2 silver summerar JSM veckan.

WC

Under säsongen har klubben haft 7 olika åkare uttagna till världscupen. Anna Dyvik, Maja Dahlqvist, Oskar Svensson, Simon Andersson, Gustav Eriksson, Kalle Dyvik och Jonas Eriksson. Vi fick med oss 2 pallplatser genom Oskar och Anna, båda i stafett. Oskar blev 2a i Toblach på team sprinten och Anna 3a i La Cluza på stafetten. Totalt 4a gånger hade klubben åkare topp 10 i världscupen genom Anna, Oskar och Gustav. Vi hade 5 åkare som tog poäng i världscuplopp (topp 30), förutom Anna, Oskar och Gustav tog även Simon och Maja topp 30 placeringar.

JVM/U23 VM

Klubben hade 4 representanter när JVM och U23 VM gick av stapeln i Salt Lake City USA. Maja Dahlqvist och Anna Dyvik i U23 och Moa Olsson och Hugo Jacobsson i JVM.  Vi fick med oss 3 medlajer. Anna tog 2 stycken guld, i sprinten och 10 km loppet. Maja tog brons på sprinten. Både Hugo och Moa tog fina placeringar. Moa blev 10 a på masstarten och Hugo 11a på sprinten.

Sverigecup

I Sverigecuperna hade vi många bra resultat, totalt hade vi 11 delsegrar till klubben genom Moa Olsson(2), Hugo Jacobsson(3), Jonas Eriksson(1), Maja Dahlqvist(2) , Simon Andersson(2) och Gustav Eriksson(1). I totalerna hade vi juniorerna Hugo och Moa på pallen med varsin 2a plats. I seniorklassen blev Maja 3a i totalen.

Uttagningar Utmanarlaget

Jonas Moa & Hugo uttagna i utmanarlaget

Idag presenterade skidförbundet vilka som ska ingå i utmanarlaget som består av åkare i åldern 19-23 år. Detta är en ny träningsgrupp som nu finns hos längdlandslaget.

Falun-Borlänge skidklubb har fått med tre stycken åkare i denna trupp. Det är;
Moa Olsson, Hugo Jacobsson, samt Jonas Eriksson.

Sedan tidigare finns Anna Dyvik och Oskar Svensson med i träningsgrupp 1 och i träningsgrupp 2 finns Maja Dahlqvist, Simon Andersson, Gustav Eriksson, samt Karl-Johan Dyvik.
Detta innebär att Falun-Borlänge skidklubb nu har totalt nio (9) åkare med i de olika landslagen inför kommande säsong.

Landslagsuttagningar

Anna Dyvik ny i A-landslaget
Foto Nisse Schmidt

Säsongen som var har våra åkare presterat på en hög nivå det speglar av sig när landslagsledningen har tagit ut sina trupper inför nästa säsong. Så här skriver skidförbundet på sin hemsida:

Längdlandslagets träningsgrupper inför OS-säsongen 2017/2018 är uttagna. Stina Nilsson, Hanna Falk, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson är några av åkarna i landslagstruppen.

– Vi fortsätter satsa offensivt med en stor landslagstrupp på 10 damer och 10 herrar i träningsgrupp 1, berättar förbundskapten Rikard Grip.

Det svenska längdlandslaget kan se tillbaka på en mycket framgångsrik tävlingssäsong. 32 pallplatser på världscupen tagna av 17 olika individer är bättre än någonsin tidigare.

Nu är träningsgrupperna för säsongen 2017/2018 uttagna, en vinter med OS i Pyeongchang som den stora höjdpunkten.
– I laget finns flera etablerade och framgångsrika åkare. Jag tänker framförallt på Stina Nilsson, som stod på pallen hela elva gånger i vinter, Hanna Falk, med sina sex pallplatser, samt Calle Halfvarsson och Marcus Hellner med fem respektive tre pallplatser, säger Rikard Grip.
– Men vi har även tagit in några unga spännande åkare, som till exempel Ebba Andersson och Anna Dyvik, på damsidan. De gjorde fina säsonger i fjol och blev båda två uttagna till VM i Lahtis.

Charlotte Kalla, som tog tre VM-medaljer i Lahtis och stod på världscuppallen fyra gånger i vinter, meddelade tidigare att hon väljer att stå utanför landslagets träningsgrupp även i år. Hon ingår därmed inte i laget.

På herrsidan står landslaget inför en generationsväxling. Veteranen Johan Olsson meddelade tidigare att han lägger tävlingsskidorna på hyllan och flera av herråkarna som finns kvar i laget har varit med i många år.
– Vi har en spännande utmaning framför oss där vi måste fylla på med unga lovande åkare. I år lyfter vi in Axel Ekström som ny i landslaget, samtidigt som vi satsar vidare på unga talanger som Jens Burman, Oskar Svensson och Viktor Thorn. De tog alla värdscuppoäng den gångna säsongen. Oskar tog sig ända upp på pallen i teamsprinten i Toblach, säger Rikard Grip.

Landslagets tränarkonstellationen blir densamma som föregående säsong, med damtränarna Johan Granath och Ole-Morten Iversen, samt herrtränarna Ola Ravald och Lars Selin.
– Vi kan se att satsningen vi gjorde med fyra heltidstränare för landslagets träningsgrupp innebar att de kunde arbeta närmare de aktiva än tidigare. Detta bidrog till att vi hade landslagets bästa säsong någonsin sett till antal pallplatser i världscupen, säger Rikard Grip.

Vid sidan av landslagets träningsgrupp 1 är dessutom elva åkare uttagna till träningsgrupp 2. Här ingår åkare som ligger på gränsen till att få träna i landslaget.
– Vi tar bort det tidigare utvecklingslaget och skapar istället en ny träningsgrupp med åkare som är över 23 år. Laget minskar från 16 åkare till 11 för att ge förutsättning till bättre uppföljning mellan tränare och åkare, berättar Rikard Grip.

Förra årets U-lagstränare, Fredrik Uusitalo, fortsätter även i år.
– Fredrik blir ansvarig tränare för träningsgrupp 2, som vi tror kommer att vara med och slåss om OS- och världscupplatserna i vinter, säger Rikard Grip.

För att ytterligare bemöta generationsväxlingen och få ett mer långsiktigt arbete med att etablera nya talanger kommer inom kort ytterligare en nyhet att presenteras vad gäller laguppsättningarna.

Längdlandslagets träningsgrupper säsongen 2017-2018

Träningsgrupp 1 damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb
Sofia Henriksson, Piteå elit
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Jonna Sundling, IFK Umeå
Linn Sömskar, IFK Umeå
Emma Wikén, Åsarna IK

Träningsgrupp 1 herrar
Teodor Peterson, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Jens Burman, Åsarna IK
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Axel Ekström, Garphyttans IF
Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Träningsgrupp 2 damer
Jennie Öberg, Piteå elit
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Elin Molin, Åsarna IK

Träningsgrupp 2 herrar
Simon Persson, IFK Umeå
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK
Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK
Simon Lagesson, Åsarna IK
Erik Silfver, IFK Umeå
Karl-Johan Dyvik, Falun-Borlänge SK

Skribent Katarina Medveczky

Klubben har alltså hela 6 stycken representerade i de trupper som hittills tagits ut!

Norrlandsturné + WC avslutning

Foto: skidor.com SM Silver

Klubbens åkare varit på en norrlandsturnè med avslutning i svericupen för juniorer och seniorer och sista delen av SM. Vi har även haft åkare i Kanada där världscupen avslutades.

På hemmaplan i Sverige och Skellefteå inleddes turnén med cupavslutningen för våra seniorer. Det tävlades i sprint och längre distanslopp båda i klassiskt. Klubben hade med Maja Dahlqvist, Adam Larsson, Anton Hedlund, Gustav Eriksson, Jesper Nyström, Hugo Jacobsson och Kalle Dyvik.

Första dagen åkte våra herrar 30 km medan damerna körde 15 km. Maja gjorde ett stabilt distanslopp och åkte in som 13e tjej. Bland herrarna gjorde Anton säsongens bästa lopp och åkte in som 10e man efter en grymt stark avslutning. Vi fick även in Kalle på poängplats som 24e man.

Dag två bjöds det på sprint och vi hade 5 åkare vidare till kvartsfinalerna. Maja hade en okej dag i spåret men det tog tyvärr slut i semifinalen hon slutade på en 7e plats. Bland herrarna gick det bäst för Anton han tog sig hela vägen till final och en fin 4e plats. Noterbart är att Hugo tog klivet upp i seniorklassen och gjorde bra ifrån sig han slutade på en 23e placering. I den totala cupen blev Maja 3a och bäst av våra FBSK åkare i herrklassen blev Simon på en 7e plats.

Samtidigt som det tävlades i Skellefteå var Anna Dyvik i Kanada på världscupen. Oskar Svensson skulle även han varit med men en förkylning satte stopp för start. I Kanada var det en tour över tre dagar på programmet. Sprint skate, klassik masstart och en avslutande jaktstart i den fria stilen. Anna var pigg och tog sig vidare från kvalet som 19e tjej. Det såg länge bra ut även i kvartsfinalen och Anna åkte in som tvåa men efter en incident under heatet blev Anna diskad och placerad som 6a i hetatet och slutade på en total 29e placering.

Under den andra etappen hängde Anna med i tätgruppen länge i loppet. Hon fick ge sig lite mot slutet när farten skruvades upp ännu ett snäpp och åkte tillslut in som 24a. Under den sista dagen gjorde Anna ännu ett stabilt lopp och hon höll sin placering och slutade totalt på en 24e placering.

Sista helgen på turnén tävlades det i Umeå, juniorerna avslutade sin cup med prologer och efterföljande jaktstart medan seniorerna körde SM i teamsprint och 30/50 km loppen. Till truppen anslöt nu också Oskar Svensson Simon Andersson och Moa Olsson

Helgen började riktigt bra med seger till Hugo och en andra plats till Moa när juniorerna körde 3 km skate. Det följdes upp med ett silver i teamsprint till Anton Hedlund och Oskar Svensson efter riktigt fina lopp. Simon Andersson och Kalle Dyvik slutade på en 8e placering likaså gjorde Maja Dahlqvist och Moa Olssson i damklassen. Adam Larsson och Jesper Nyström åkte in på en 11e placering.

Helgen avslutades med ett riktigt kraftprov när våren anlänt till Umeå, riktigt blöta tunga spår gjorde sista dagen extra tuff. Seniorerna körde hela 30 respektive 50 km i dessa tuffa förhållanden. Maja gjorde ett fint lopp och åkte in som 9e tjej efter ett mycket starkt sista varv. Bland herrarna gick det det bäst för Anton som återigen imponerade och knep en fin 12e placering. Vi hade även fina lopp av Oskar som slutade 13e, Simon 24a och Kalle åkte in som 26a.

Juniorerna åkte en jaktstart över 10/15 km. Moa gjorde en imponerande insats och lyckades ta sig ikapp och förbi under loppet och kunde avsluta cupen med en finfin seger. Moa slutade 2a i den totala cupen. Hugo hade en lite tyngre dag i spåret och föll tillbaka till en 13e placering. Hugo slutade ändå 2a totalt i cupen.

Kolla in Falun Borlänges Facebooksida för Tv-inslag från den sista helgen i Umeå.

Summering JSM Kalix

Veckan som var tävlade vårt juniorstall på JSM i Kalix. Alla juniorer från klubben var med vilket är Moa Olsson, Jonas Eriksson och Hugo Jacobsson.

Det tävlades i dagarna fyra med masstartslopp, sprint, distanslopp och stafett. Totalt tog klubben hela 4 medaljer, 2 guld och 2 silver.

Första distansen var masstartslopp skate damerna över 15 km och herrarna 20 km. Bäst gick det för Moa som lyckades knipa ett silver bakom Ebba Andersson efter ett mycket fint lopp. Jonas och Hugo höll sig med i täten stora delar av loppet men lyckades inte knipa någon medalj under denna distans, närmast var Jonas som blev 4a Hugo åkte in som 9a.

Lopp två för veckan var sprint fristil. Alla våra åkare tog sig vidare från kvalet på ett bra sätt. Kvartsfinalerna gick även dom fint förbi med alla åkare vidare. I semifinalen missade Jonas att kvalificera sig efter att han slutat 5a i sitt heat, men fin 10e plats fick Jonas med sig. Moa och Hugo gick vidare från sina semifinaler. I finalen satte Hugo in ett imponerande ryck och kunde ohotat glida i mål som segrare i klassen H19-20. Moa gjorde ett bra lopp i finalen men räckte inte riktigt fram till medaljerna och slutade på en mycket fin 5e placering.

Efter en dags vila var det dags för 5/10 km klassiskt individuell start. Bäst av våra åkare för dagen blev Jonas som efter ett riktigt bra lopp vann en tämligen överlägsen seger. Han åkte hela 32 sekunder snabbare än nästa man. Hugo lyckades ladda om efter guldet och gjorde återigen ett bra lopp och åkte in som 7e man 1 minut från seger. Moa visade återigen klassen och gjorde ett mycket bra klassiskt lopp och slutade 2a slagen med 22 sekunder av Ebba Andersson.

Sista dagen bjöds det på stafetter, eftersom vi endast har 3 juniorer i klubben fick Moa ta steget över till herrklassen. Hon tog hand om den första sträckan och gjorde det riktigt bra. Moa växlade 1.45 efter snabbaste kille. Både Jonas och Hugo gjorde sedan riktigt bra lopp med bästa tid på sina vardera sträckor. Hugo kunde sedan föra in FBSK på en 9e placering endast 30 sekunder från en medalj.

Vi summerar ett bra JSM med många medaljer och framskjutna placeringar. För Moa Jonas och Hugo var det sista året på JSM, nästa år kommer juniorligan ta steget upp i seniorklassen.

Summering Skandinavisk cup & WC Drammen

Foto/rights: ÅGE KRISTIANSEN/sweski.com

Veckan som var har det tävlats i den sista deltävlingen av Skandinaviska cupen i Lettland och Madona. Tävlingarna kördes som en tour med sprint skate, klassiskt distanslopp och en avslutande jaktstart skate. Klubben hade med Anna Dyvik och Simon Andersson i landslagets trupp + Maja Dahlqvist, Anton Hedlund och Gustav Eriksson i klubbfärgerna.

Under sprinten gick det klart bäst för våra damer både Anna och Maja tog sig lätt vidare från prologen. Alla våra herrar åkte ut i kvalet. Anna och Maja klarade sig vidare från båda sina kvartsfinaler men i semifinalen tog det stopp för Maja efter ett fall. Anna tog sig hela vägen till final där hon efter ett imponerade lopp stod som segrare. Maja slutade totalt 11a.

När det sedan var dags för klassiska lopp var det återigen Anna som hade den bästa dagen hon gjorde ett helt okej lopp och åkte in som 12a 22 sekunder från segern. Maja åkte in precis efter Anna på en 14e placering.  Bland herrarna gick det bäst för Gustav han slutade på en 21a placering 1.15 efter segraren.

Under den sista dagen av tävlingarna var det jaktstart skate. Anna gick ut som trea vilket hon lyckades hålla efter en fin spurt åkte hon in som totaltrea och säkrade därmed totalsegern i den skandinaviska cupen. Det innebär att hon nu har en plats i alla världscuplopp fram till och med jul säsongen 2017/18. Maja gjorde ett bra lopp och höll även hon sin placering ut från start och åkte in som 11a totalt. Bland herrarna gick det bäst för Gustav han åkte upp sig från 25a till 18e man med 7e bästa ettaptid. Simon åkte upp sig 20 placeringar och åkte i mål som 41a man efter en 11e bästa tid på etappen. Anton gjorde även han en klättring från 63 man till en slutlig 61 placering.

Endast 3 dagar efter tävlingarna i Madona stod Anna på startlinjen i Världscupen i Drammen Norge från klubben hade vi även Oskar Svensson på start.

Både Anna och Oskar tog sig vidare från prologen som 19e och 23a. Oskar blev 3a i sitt kvartsfinalheat men tiden räckte inte till vidare avancemang men hal slutade ändå på en fin 14e plats. Anna lyckades efter en svettig spurt mot Marit Björgen ta sig vidare från sin kvartsifinal. Men i semifinalen tog dagen slut, Anna åkte ändå in precis utanför topp 10 som 11e tjej i tävlingen.

Samtidigt som det tävlades i Drammen drog JSM igång i Kalix men det kommer en egen summering av den veckan lite senare.